Stadstuin in Japanse sfeer


In het hartje van Nijmegen nam deze klant contact met ons op en vroeg om een total remake-over van de achtertuin. Deze was toen compleet bestraat met donkergrijze tegels. Aan de rechte zijkant bevond zich een verhoogde border van grijze stapelblokken. Als erfafscheiding had de klant een oude betonschutting staan en in de tuin stond een grote boom die steeds weer bessen liet vallen en ook veel licht wegnam.

 

De grootste wens van de klant was een rustgevende tuin, het liefst een Japanse tuin. Maar streng Japans hoefde het voor de klant ook niet te zijn. Daarom hebben we een tuin ontworpen, waarin alle elementen van een Japanse tuin in terug te vinden zijn: water, stenen, een brug, een pagode, Aziatische vaste planten. Omdat het niet streng Japans hoefde te zijn, hebben we tijdens het aanleggen van de tuin ook niet de regels voor het aanleggen van een Japanse tuin gevolgd. We hebben een tuin aangelegd die rustgevend is met een Japanse stijl. De tuin bleek enorm klein te zijn. Toch hebben we bewust zoveel elementen als mogelijk bij de tuinindeling meegenomen.

 

 

Zo werd de tuin voorzien van een beekloop met een kleine waterval, om het element water in de tuin te hebben. De betonnen schutting aan de linke zijde hebben we afgewerkt met bamboeschermen. Langs de bamboeschermen hebben we een rijtje siergrassen gezet. Miscanthus sinensis - of ook Chinees prachtriet genoemd vormt grote bollen tot 1,70m hoogte en prachtige pluimen. Dit in combinatie met de wind geeft mooi beweging in de tuin. De verhoogde border aan de rechte zijde hebben we vervangen door een border met diverse  Aziatische planten. De betonschutting aan de rechte zijde hebben we gestopt en vervangen door wilgenschermen voor een natuurlijkere look. Een kunstenaar uit Rotterdam heeft een figuur ontworpen als kunstobject in de tuin. In de gehele tuin hebben we Ardenner split gestort. En een aantal tegels uit de vorige tuin hebben we opgeknapt en voor ene pad hergebruikt. Van een aantal tegels hebben we flagstones gemaakt.

 

 

Voor de avonduren wordt in de tuin Philips HUE tuinverlichting geïnstalleerd en de schuur van een andere kleur voorzien. De planten moeten zich nog ontwikkelen en het een of andere verandert eventueel in de loop van tijd. Maar neem alvast een kijkje in deze tuin door op onderstaand video te klikken.