Van kale zandbak tot prachtige achtertuin in het hartje van Nijmegen

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Einde zomer 2023 benaderde ons een klant die zijn achtertuin aan wilde pakken. Tijdens de intake, waar we alle wensen bespraken kregen we een rondleiding door zijn tuin. De complete achtertuin was een kale zandbak en lag vol van spullen. Het tuinmeubilair stond in het zand en de klant gaf aan dat helemaal achterin in de tuin een grote heuvel grond lag die hij al zelf had afgegraven. Toen hij dat deed kwam hij ook veel puin tegen in de grond. Waarschijnlijk nog van de vorige bewoners. De klant kon letterlijk niks met zijn tuin en hij vond het een grote ramp.

Daarom heeft hij ons benadert met de vraag of wij hem kunnen helpen het probleem op te lossen. En dat deden we heel graag. Hij wilde een onderhoudsvriendelijke tuin, met plek voor de trampoline, een mooie zitplek en kunstgras, zodat niemand hoeft te maaien. We hebben dan samen met de klant alle details besproken en een definitief ontwerp op papier gezet.

 

Achterin in de tuin hebben we een terrasje aangelegd met mooie decortegels in licht grijs. Hier kan de klant gezellig zitten en genieten van de tuin. Vanuit daar kan hij namelijk mooi de tuin inzien met een zichtlijn richting het huis. Als overkapping hebben we een houten pergola gemaakt van Douglas hout. Om het iets meer bijzonder te maken, hebben we rechts en links ervoor gekozen om lamellenschermen te installeren. De lamellen laten zich bewegen. Langs de tuinmuur hebben we een kleine border aangelegd met daarin siergrassen, die niet veel aandacht vragen en de tuin een moderne touch geven. Op het middengedeelte van de tuin ligt kunstgras. Een soort die het meest lijkt op een natuurlijk gazon. Om het hoogteverschil af te werken hebben we een trap met wee tredes aangelegd en aan de voet van de trap een afvoerrooster installeert, zodat het regenwater weg kan stromen en de tuin niet onder water komt te staan. Het voorste gedeelte wilde de klant compleet betegeld hebben om daar ook nog wat stoelen neer te kunnen zetten. Voor dat stuk hebben we dezelfde tegels gebruikt als voor het terras achterin. En ook op dat stuk hebben we een vlak gemaakt met decortegels.

 

In het voorjaar 2024 wordt er verder gebouwd aan de tuin en zetten we de puntjes op de i. Bedoeling is nog meer elementen aan de tuin toevoegen, zodat het niet meer zo kaal en leeg lijkt.