Design voortuin in Nijmegen


Wat een moderne en strakke voortuin! In het hartje van Nijmegen hebben we deze voortuin mogen aanleggen.

De wens van de bewoners, die tot die tijd alleen een oprit hadden, was een voortuin waarin ze dagelijks van de avonduren kunnen genieten door op een klein terras voor het keukenraam te zitten. Het idee van de bewoners was ook om de trampoline die toen in de achtertuin stond te verplaatsen naar de voortuin om in de achtertuin meer ruimte te hebben. Voor de inpassing van deze wensen hebben de bewoners contact gezocht met Marcel Bruckner Hoveniersbedrijf

Samen met de bewoners hebben wij hun wensen nader besproken. De belangrijkste wensen waren een klein terrasje voor het keukenraam, de trampoline in de voortuin voor de kinderen en een wat meer gesloten karakter.

De stijl van de voortuin is modern en strak, zoals ook de inrichting van de woning. Zo hebben we de stijl van de woning doorgetrokken naar buiten en deze vormt nu een verlenging van de woning, ook door het nieuwe gesloten karakter. Om de voortuin een gesloten karakter te geven, hebben we ervoor gekozen om een afscheiding te bouwen in de vorm van twee verhoogde borders. De stenen die voor het maken van de verhoogde borders nodig waren zijn afkomstig uit de voormalige oprit. Dat wil zeggen dat we de klinkers, waarmee de oprit bestraat was hergebruikt hebben voor de verhoogde borders. Minder materiaalkosten en minder afval, dus. Met gevelverf hebben we dan de klinkers van dezelfde kleur voorzien als de rolluiken. Van de straat naar de huisdeur toe hebben we een pad aangelegd met 60 x 60 x 5 cm betontegels in de kleur antraciet. 

In de voortuin hebben we voor kunstgras gekozen. Deze blijft lekker groen en de bewoners hoeven geen onderhoud te geven aan hun gazon. Om het speels te maken hebben we de tegels als staptegels in het grasveld geïntegreerd en de zichtlijn doorbroken door een gedeelte met grind af te werken. Hiervoor is gekozen voor Ardenner Split. Voor het terras en het pad werd voor dezelfde tegels gekozen. De trampoline werd ingegraven tot de helft en het kuil afgewerkt met boomschors. 

Voor de beplanting hebben we gekozen voor lavendel en diverse vaste planten in de rechte verhoogde border. De bewoners en ook wij hielden enorm van lavendel. Een onderhoudsarme plant die heerlijk ruikt, vlinders en bijen lokt en een fantastische kleur heeft.