Moderne patiotuin met hoogteverschil

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

In Huissen kwamen we een totaal verwilderde tuin tegen. De bewoners die het huis gekocht hadden keken al langer tegen de tuin aan en hadden geen zin om daarin te gaan zitten. Daarom schakelden ze ons in voor een totale makeover. De tuin kenmerkte zich als klein en met een hoogteverschil. Dit hoogteverschil wilden de bewoners graag ook in de nieuwe tuin hebben. Zij hadden ook al een tekening gemaakt hoe ze zich de tuin voorstelden. We gaven daarop advies, vulden het aan met onze eigen ideeën en voorstellingen en dachten na over passende materialen en legpatronen bij de bestrating. De keuze viel dan op antraciete betontegels met de afmeting 60x60x5cm in combinatie met gebakken en getrommelde klinkers in dikformaat.

 

Voor het hoogteverschil hebben we het voorste gedeelte van de tuin gescheiden van het achterste gedeelte door een verhoogde border aan de linke zijkant te plaatsten. De border zelf bestaat weerom uit drie verschillende niveaus. De Bewoners komen via een kleine trap naar het achterste gedeelte van de tuin. Voor de trap hebben we gekozen voor luxe traptreden waarin de kleur van de gebakken klinkers en de vlonderplanken terugkomt. Na de trap volgt een pad van geborstelde composiet vlonderplanken in de kleur bruin. Na de trap toe breekt een pad van gebakken klinkers, gelegd in halfverband het terras. We hebben bewust ervoor gekozen om de tegels niet door te leggen. Dit maakt het speels en spannender. In het achterste gedeelte van de tuin, dat verhoogt is, is aan de linke zijkant een terras ontstaan. Het terras hebben wij bestraat met gebakken en getrommelde klinkers in dikformaat. Als legpatroon hebben we gekozen voor elleboogverband. De rest van dit gedeelte van de tuin hebben we betrapt met betonnen tegels. Voor het keukenraam en links van de keukendeur hebben we een border aangelegd. 

 

De verhoogde border hebben we op het laagste niveau beplant met kruiden, op wens van de bewoners. Zo zijn de planten niet alleen mooi om te bekijken, maar hebben ze ook een functie. Op het middelste niveau hebben we een rij siergrassen gezet met daarvoor mooie bloeiers met een roze kleur. Het hoogste niveau van de border hebben we beplant met witte margrieten, lavendel en twee olijfbomen. De border aan de rechte zijkant van de tuin bevindt zich voor het keukenraam en deze hebben we beplant met een rij carex (een mooi siergras), een veld van lavendel en witte bloeiers. De hele tuin werd in 5 dagen aangelegd door de directeur zelf. Wij zijn er tevreden over het eindresultaat en de bewoners zijn het om zo meer!