Groene daken

 


Een groen dak is een duurzame oplossing!

 

Onze voorgekweekte sedumdaken zijn van superieure kwaliteit, gevarieerd van kleur en 100% onkruidvrij. Het sedum kan uiteraard tegen een stootje zodat je voor onderhoud nog steeds over je dak kunt lopen. De sedumtrays en -matten worden voorgekweekt en kant en klaar afgeleverd zodat je dak direct groen is na de aanleg!

 

Een groen dak is een goede keuze voor iedereen die graag economisch, ecologisch en maatschappelijk bewust is. Niet alleen is het een mooi gezicht, maar een groen dak heeft ook allerlei praktische voordelen. Zo houdt een groen dak water vast, zorgt het voor een schonere lucht, verhoogt het de biodiversiteit en brengt het hiernaast nog veel meer voordelen met zich mee.

 

Groene daken zorgen voor klimaatbestendige en natuurinclusieve gebouwen. Een groen sedumdak kent vele voordelen ten opzichte van een regulier pannendak of plat dak. Zo profiteer je bij een groen dak niet alleen van betere temperatuursbeheersing en verhoogde biodiversiteit, je ontlast dankzij de enorme waterberging die de sedumplanten hebben het riool ook nog eens aanzienlijk. Reden te meer voor gemeenten om subsidie te verstrekken op de aanleg van je groene dak.

 

U kunt zelfs subsidie krijgen op uw groene dak!

 

De aanleg van groene daken wordt door steeds meer gemeenten gestimuleerd door het beschikbaar stellen van subsidie. Wilt u weten of uw gemeente ook subsidie geeft op het plaatsen van een groen dak? Informeer bij uw gemeente naar de mogelijkheden of kijk op www.energiesubsidiewijzer.nl.

De voordelen op een rij

 

Welke verschillende groene daken zijn er?

 

Er zijn 3 soorten groene daken beschikbaar:

Het onderhoud van een groene dak

 

Een groen dak is nagenoeg onderhoudsvrij

Onze groene daken zijn voor ongeveer 95% begroeid op het moment van levering. De sedumplantjes zullen binnen een jaar zodanig in elkaar over groeien zodat er geen scheidingslijnen meer te zien zijn.

 

Regulier onderhoud - 2 keer per jaar (voorjaar/najaar)

Het onderhoud van een groen dak is minimaal, maar moet wel gebeuren. Twee keer per jaar dienen mestkorrels op het dak gestrooid te worden tijdens of kort voor een fikse regenbui. In droge periodes dient het dak besproeid te worden, zodat de mestkorrels optimaal verwerkt worden op uw groene dak.

  • Bemest het groene dak door onze plantaardige mestkorrels eenvoudig uit te strooien over het dak.
    Tip: gebruik handschoenen en begin aan het einde; loop daarna niet over het dak.
  • Dit is eveneens een mooi moment om dode plantjes te verwijderen en grindstrook en afvoer schoon te maken / controleren op ongewenste begroeiing.
  • Onderhoud kunnen we uiteraard ook voor u verzorgen. Dit is geen enkel probleem!

 

Bewatering van het groene dak

Sedumplanten zijn bestand tegen lange periodes van droogte en hoeven in principe niet bewaterd te worden. Toch kunt u overwegen uw dak te bewateren op hete dagen of periodes van droogte.

 

  • Isolatie van groen dak werkt beter als er water is opgenomen.
  • Een bewateringssysteem (zoals van Gardena) kan uitkomst bieden, o.a. voor lastig bereikbare daken.
  • Sedum kleurt met de seizoenen mee. In de herfst en winter (en nét voor de start van de lente) kleurt het sedum rood. Als het sedum rood kleur in de zomer, dan is dat waarschijnlijk een stressreactie veroorzaakt door te weinig water of te weinig voeding. In de zomer dus regelmatig besproeien en 2x per jaar bemesten voor een mooi groen resultaat.

Aanleg laten verzorgen

Wilt u dat Marcel Bruckner Hoveniersbedrijf ook uw dak omtovert in een duurzaam groen dak? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op, we brengen graag een offerte uit!

We hebben voor elk dak de passende oplossing.